- Kupujmy chleby żytnie, razowe, najlepiej bez drożdży i zwracajmy uwagę, by nie zwierały barwników - zaleca dietetyk Justyna Marszałkowska. Unikajmy więc pieczywa zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, karmel czy miód.
Gość Romana Czejarka wyjaśnia, że po spożyciu pieczywa jasnego lub barwionego bardzo szybko wzrasta i spada poziom glukozy we krwi, a to oznacza szybki przypływ głodu po jego spożyciu. - Jeśli jemy chleb razowy poziom glukozy rośnie wolniej i dłużej utrzymuje sie na wysokim poziomie. Ponadto wartość odżywczą produktu zwiększają ziarna - dodaje.
A od ziaren już tylko krok do kasz! - Najzdrowszą jest kasza jaglana, która nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i rozgrzewa, ma mnóstwo witamin i minerałów oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, po prostu dobrze wpływa na wszystko - podkreśla Justyna Marszałkowska w "Czterech porach roku".
Komu nie służą nieprzemielone ziarna? Dlaczego nie warto przyzwyczajać dzieci do słodkich płatków śniadaniowych? Ile łyżeczek soli zawiera miseczka płatków kukurydzianych? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 13.00. Zapraszamy!