Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 26.09.2013

Takim pysznym krwistym stekiem można podbić serce każdego mężczyzny

Dobry stek obroni się sam. Nie potrzebuje specjalnych dodatków. Najważniejsza jest sztuka jego przygotowania. W "Czterech porach roku" radzimy, jak przygotować przepyszny stek.
StekStekGlow Images/East News

Najważniejsze jest  mięso. - Jeszcze kilka lat temu było bardzo ciężko dostać dobre mięso. Wołowina, która była w sklepach, pochodziła z bydła hodowanego na mleko - wspomina Maciej Kręglicki, restaurator. To gorszej jakości wołowina, niż ta z bydła hodowanego na mięso takich ras, jak włoska chianina, francuska Limousine, czy amerykańska black angus. Ale w Polsce można już dostać taką wołowinę, choć jest ona droższa.
Mięso przed obróbką powinno poleżeć w lodówce, czyli sezonować przez tydzień, a nawet dłużej. Najlepsze są steki z polędwicy. Według Macieja Kręglickiego, trzeba wykroić z niej kawałek o wadze do 300 g i grubości 3-4 centymetrów. Mięso ugnieść lekko ręką i popieprzyć. Restaurator odradza solenie wołowiny przed smażeniem, bo będzie twarda. Najlepsza do smażenia steków jest patelnia grillowa, czyli z karbowanym dnem i rowkami, które odprowadzą nadmiar tłuszczu. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
Ważny jest stopień wysmażenia steku. - Klasyka to 2 minuty z każdej strony - radzi Kręglicki. Pozwoli to zamknąć pory w mięsie, a stek w środku jest krwisty. Jeśli ktoś chce lepiej wysmażony stek, to musi potrzymać mięso na patelni dłużej. Stek przewracamy tylko raz i to za pomocą szczypiec, a nie widelca. To dlatego, że widelec może przebić zamknięte pory, przez które wycieknie sok.

Po usmażeniu, a przed podaniem stek zostawić na kilka minut pod przykryciem. Najlepiej komponują się ze stekiem pieczone ziemniaki, ale mogą być w innej postaci.
Marcin Kręglicki mówił również o hamburgerach, które królują w polskiej gastronomii i to nie wcale w przydrożnych budkach, a w bardzo modnych i wykwintnych lokalach.
Rozmawiała Karolina Rożej.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!
(ag)