Jedynka
Andrzej Gralewski
20.07.2013
Od stołu wstawaj z uczuciem niedosytu
Warto ograniczyć ilość zjadanego jedzenia, aby zachować idealną sylwetkę. Jak to zrobić radzi w radiowej Jedynce aktorka Bożena Stachura.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Smaki zdrowia: od stołu wstań z poczuciem niedosytu (Sobota z radiową Jedynką)
Czytaj także
Jej zdaniem, na początku stosowania diety trzeba oszukać organizm. Jedzmy więc na małych talerzykach, albo w małych miskach. - Wtedy oszukujemy organizm, bo oczy widzą, że zjedliśmy całą michę, a że była ona mała to już co innego - mówi aktorka w audycji "Smaki zdrowia".
Trzeba też nauczyć się zachowania proporcji. Bo nie zdajemy sobie sprawy ile co waży. Wydaje się, że 100 czy 200 gramów to niewiele. Dopiero po zważeniu widzimy, że to jednak dosyć dużo.
Ale podstawowa zasada diety polega na tym, że to co położymy na talerz jest wszystkim, co zjemy. - Dokładki są zakazane - ostrzega Bożena Stachura. Nasz mózg dopiero po 20 minutach rejestruje, że coś zjedliśmy. Więc najczęściej przez te 20 minut człowiek odczuwa niedosyt. I z takim poczuciem niedosytu powinno się wstać od stołu. Bo to co ktoś sobie przez te 20 minut dołoży, to potem pozostanie w biodrach.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)