Specjalne miejsce wśród polskich lokalnych produktów zajmują sery. Polscy serowarzy specjalizują się w dziesiątkach odmian serów. Zaliczają się do nich sery białe i żółte, wędzone, długo dojrzewające, twarde, produkowane z mleka krowiego i owczego. Coraz popularniejsze na polskim rynku stają się sery z mleka koziego o szczególnych właściwościach zdrowotnych.
- Sery kozie zdobywają wielką popularność dzięki braku laktozy, która nie występuje w mleku kóz. Jest to szczególnie ważne dla uczuleniowców, którzy dzięki tej propozycji nie muszą całkowicie rezygnować z wyrobów mlecznych - mówi mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak.
Wyroby z mleka koziego są bardziej delikatne w smaku i mniej aromatyczne. Udowodnione jest, że nabiał kozi jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm, niż jego tradycyjne odpowiedniki.
Kiedy jest najlepsza pora na kupno prawdziwego oscypka z mleka owczego? Czy polscy serowarzy mogą już pochwalić się renomą równą Francuzom i Włochom? Więcej na temat polskich tradycji serowarskich i zdrowotnych właściwości polskich serów w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Lato z Radiem
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Gość: Tomasz Jakubiak (dziennikarz kulinarny, mistrz kulinarny, pasjonat regionalnej kuchni)
Data emisji: 10.08.2017
Godzina emisji: 9.10
ac/ag