Lubisz słone przekąski - to może być oznaka depresji?
Jak przekonywał dr Paweł Boduszewski, neurofizjolog z Polskiej Akademii Nauk, głód to jeden z najbardziej podstawowych popędów, który dotyczy nie tylko ludzi, ale i zwierząt. - W organizm wbudowane są mechanizmy homeostazy, utrzymujemy więc pewien stały poziom substancji odżywczych, by prawidłowo funkcjonować. Jeśli nie dostarczamy sobie wystarczającej ilości pokarmu, organizm sygnalizuje nam jego brak - mówił ekspert. Jak tłumaczył, głód odczuwamy, zanim nasz organizm zacznie tak naprawdę mieć problemy, a uczuciu temu towarzyszą silne emocje. - Chodzi o to, by "motywować" właściciela organizmu do rozwiązania problemu i dostarczenia pokarmu. Dzięki emocjom człowiek skupiony jest podświadomie na wykonaniu zadania: zaspokojeniu głodu - mówił dr Boguszewski.
Kiedy picie soków owocowych zaczyna być niezdrowe
Dlaczego tak się dzieje i co stałoby się, gdybyśmy jedli wyłącznie produkty o niskim indeksie glikemicznym? O tym mówił ekspert Czwórki. Posłuchaj nagrania rozmowy, którą przeprowadził Maciej Oswald.
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 20.07.2017
Godzina emisji: 12.30
kd/jsz