Dim sum. Coś więcej niż pierożki na parze
Nazywana także Tortilla de Espania to jedno z najpopularniejszych dań Półwyspu Iberyjskiego. Podawana w każdym hiszpańskim domu i niemal każdym tapas barze. O tym, jak przyrządzić ją w domu opowiadał Wael Mahmoud z Tapas Gastrobar.
Ktoś, kto po raz pierwszy słyszy tę nazwę, może spodziewać się klasycznego placka, w który zawija się mięsne i warzywne dodatki. Nic bardziej mylnego jak wyjaśniał Wael Mahmoud ta potrawa to hiszpański omlet z dodatkami, którego podstawą są ziemniaki i, jak dodawał - najlepsze będą te wyhodowane w Polsce. - Polskie ziemniaki mają świetny smak i naprawdę dobrą jakość. Poza nimi do przygotowania będą nam potrzebne: oliwa z oliwek, jajka i cebula. Świetnie sprawdzi się na obiad, jako przekąska i lekkie danie na kolację. To bardzo stara hiszpańska receptura, która została stworzona w mieście Valarez ok. 1817 roku - opowiadał.
Składniki:
- Cebula,
- 1 duże jajko,
- 120 g ziemniaków,
- przyprawy,
- oliwa z oliwek
Przepis:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, obraną cebulę na cienkie paseczki. Warzywa podsmażamy na oliwie. Do ok. 120 gram podsmażonych ziemniaków dodajemy 1 roztrzepane jajko i przyprawy. Smażymy pod przykryciem ok. 7 minut. Jajko nie musi być całkowicie ścięte. W tradycyjnej wersji tortilla de patatas środek jest półpłynny.
Gotowe danie przekładamy na talerz i doprawiamy wedle uznania. Smacznego!
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Wael Mahmoud z Tapas Gastrobar
Data emisji: 23.05.2020
Godzina emisji: 17.16
ac