Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paulina Jakubowska 18.10.2020

Stół - jedzenie, bliskość i tradycja

Stół to nie tylko mebel. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością.

Batoryok.jpg
MS Batory. "Lucky ship" - ambasador polskiej kultury

"Polski stół" to publikacja, która ukazała się w języku angielskim i hiszpańskim. To e-book, bezpłatny, który można pobrać ze strony i przesłać swoim przyjaciołom. 

- Idea, która przyświecał powstawaniu tej książki to promowanie kuchni polskiej i pokazanie tego co mamy najlepsze - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kulturoznawczyni, autorka książki "Polski stół". 


Posłuchaj
16:23 czwórka sztuka jedzenie 18.10.2020.mp3 O polskim stole opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Sztuka jedzenia/Czwórka)

zioła odporność rosliny zdrowie 1200.jpg
Dieta dla odporności. Sięgaj po super foods

 

Jedzenie, rozmowy i lekcje

Stół, co udowadnia gość Czwórki, to nie tylko miejsce przy którym jemy, on łączy ludzi, zbliża, pozwala rozmawiać, buduje relacje. - Od najmłodszych lat związany jesteśmy ze stołem, to nie tylko miejsce, przy którym jadamy posiłki - podkreśla autorka. - Bardzo często stół jest takim miejscem, które wysłuchuje naszych problemów, tu spotykam się z koleżanką na kawie, kiedy chcemy porozmawiać o jakiś trudnych momentach w naszym życiu. To jest miejsce, przy którym odrabiamy lekcje. To jest miejsce, przy którym bardzo często podpisujemy jakieś ważne dokumenty, związane z naszymi życiowymi decyzjami - dodaje.

Stół to nie tylko mebel, to pewnego rodzaju instytucja, wokół której krąży nasze całe życie Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Zdarza się, że przy stołach zdarzają się też sytuacje trudne. Stoły bywają też miejscami kłótni, choć jest to też miejsce, w którym o wiele łatwiej o zgodę czy zażegnanie konfliktu. 

Magdalena Tomaszewska-Bolałek zwraca też uwagę, że w dzisiejszych czasach oddalamy się od stołu, jemy w biegu, w samotności. Jest to też odpowiedzialne za społeczny rozpad rodziny. - Badania pokazują też, że wspólne jedzenie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, mniej tyjemy, wzrasta poczucie naszej wartości - opowiada. - Odwrót od stołu wiąże się z negatywnymi konsekwencjami. Warto wrócić choć do niedzielnych wspólnych obiadów - poleca. 

naleśniki crepe shutterstock 1200.jpg
Jak przemycić zdrowie w comfort foods

Stół w historii

Stół ma swoje miejsce też w historii Polski, stał się narzędziem do łączenia, do zażegnania konfliktu, otwierał drogę do zmian. - Stół, przy którym siedział król Artur również był okrągły. Przy okrągłym stole nie możemy nikogo wyróżnić, wszyscy są sobie równi- opowiada kulturoznawczyni. - Z punku widzenie domowego nie ma to większego znaczenia, ważne jest to z kim siedzimy przy sole i jakie relacje budujemy - dodaje. 

Fajnie by było, żeby stół po prostu był też zbudowany na tradycji, żebyśmy pamiętali o naszych tradycyjnych potrawach Magdalena Tomaszewska-Bolałek

- Dziś powinniśmy pamiętać o naszej tradycji, o fenomenalnych polskich produktach, które możemy na tym stole postawić. Nie tylko o jedzenie tutaj chodzi, ale także o świetny design - podkreśla gość Beaty Kwiatkowskiej. - Mamy bardzo dużo młodych zdolnych ceramików, mamy producentów szkła, mamy producentów desek do krojenia, które świetnie służą jako naczynia do prezentacji jedzenia. Warto o tym pamiętać, że ten polski nasz stół naprawdę jest bardzo bogaty - dodaje. 

Czytaj także:

Inspiracją dla Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek do napisania tej książki była obecna sytuacja, czas w którym potrzebujemy czegoś, co nas połączy. Stół w książce "Polski stół" łączy, łączą też przepisy w nim zamieszczone, przepisy w stylu comfort food. Odnajdziemy tam przepis na leniwe, prosiaki z Podkarpacia, karkówkę z Galicji czy babę ziemniaczaną. 

Autorka zwraca uwagę, że mamy niewyobrażalnie ciekawą, bogatą i interesującą kuchnię, co odnaleźć można nawet w warstwie symbolicznej, w legendach, pieśniach, historiach i bajkach. 

Wydanie e-booka zostało współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych w konkursie Dyplomacja Publiczna 2020 Nowy Wymiar. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni, autorka książek, m.in. e-booka "Polish table")

Data emisji: 18.10.2020

Godzina emisji: 13.15

pj