Czwórka
Ula Kaczyńska
25.06.2016
Jak Edward Nożycoręki został królem grilla?
- Bohater filmu Tima Burtona, jak to zwykle w przypadku obrazów tego reżysera bywa, był wyjątkowy. Co prawda miał problemy z jedzeniem, za to z kebabem poradził sobie rewelacyjnie - mówi Magda Maksimiuk, dziennikarka filmowa.
Posłuchaj
-
Kuchnia filmowa. Co jedli bohaterowie filmu "Edward Nożycoręki"? (Pasjonauci/Czwórka)
Czytaj także
"Edward Nożycoręki" powstał w 1990, a w tytułową rolę wcielił się Johnny Deep. - Delikatny chłopak-cyborg zamiast rąk miał nożyce, którymi zresztą zręcznie się posługiwał - opowiada Maksimiuk. - A jednym z niezapomnianych momentów w filmie jest scena, w której Edward serwuje shish-kebaby - dodaje.
Magda Gendźwiłł, współautorka bloga "Crust and Dust" podpowiada, jak zrobić filmowe danie i tłumaczy czym shish-kebab rózni się od klasycznej wersji tego dania.
***
Tytuł audycji: Pasjonauci
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Przygotowała: Ola Opala
Data audycji: 25.06.2016
Godzina audycji: 17.40
kul/mc