Dwójka
Michał Mendyk
04.04.2015
Czy można zjeść jajko Kolumba?
Według jednego z dawnych przepisów jest to możliwe. O sposobach na - nie tylko wielkanocne - jaja dyskutowaliśmy w świątecznym wydaniu "Drogi przez mąkę".
"Jajko Kolumba" według Williama Hogartha. Nie tylko dla słynnego odkrywcy jajko stało sie metaforą rozwiązania genialnego w swojej prostocie. Podobnie myślało wielu kucharzydomena publiczna, wikipedia
Posłuchaj
-
Niezwykłe potrawy z jaj (i nie tylko) były tematem świątecznej "Drogi przez mąkę" (Dwójka)
Czytaj także
Obok dań wyrafinowanych - jak "iaia sporządzone angielskim sposobem" (książka "Kucharka doskonała wiedeńska" z 1822 roku) czy omlet litewski ("100 potraw z jaj" Elżbiety Kiewnarskiej, 1928) - historyczne źródła przedstawiają przepisy zaskakująco proste i pospolite. Już Polska przedwojenna znała.. "studencki" omlet z parówkami.
Staropolscy kucharze wiedzieli dobrze, że praca nad potrawą rozpoczyna się na etapie chowu. Wielkanocnego indyka należało więc karmić - zdaniem Marty Marciszewskiej - dokładnie wyliczoną ilością orzechów włoskich. A nasz gość Łukasz Kozak przypomniał starą - jego zdaniem: humanitarną - alternatywę dla współczesnej przemysłowej hodowli drobiu.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzenie: Łukasz Modelski
Gość: Łukasz Kozak (Polona - cyfrowy zbiór Biblioteki Narodowej)
Data emisji: 4.04.2015
Godzina emisji: 11.30
mm/bch