Dwójka
Michał Mendyk
20.09.2015
Idzie moda na miejskie miody
- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
Posłuchaj
-
Rozmowa z Małgorzatą Mintą, uczestniczką targów Expo w Mediolanie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
- Co ciekawe, są one często czystsze od miodów wiejskich. Opryski pól wpływają na skład chemiczny tych ostatnich. Jeśli zaś chodzi o typowe dla miast metale ciężkie, to pszczoły potrafią dobrze odfiltrowywać tego typu zanieczyszczenia - wyjaśniała dziennikarka kulinarna.
Na święcie kuchni, jakim było tegoroczne Expo, nie zabrakło też innych polskich produktów lokalnych, rzemieślniczych. Wśród nich - słynne już cydry oraz inne przetwory z jabłek. Okazuje się, że w małym słoiczku można zmieścić nawet 3 kg tych owoców.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 19.09.2015
Godzina emisji: 12.00
mm/bch