Dwójka
Michał Mendyk
26.03.2016
Dieta Jezusa, czyli kuchnia prowincjonalna
- W Palestynie czasów Jezusa jadano jak to na peryferiach, skromnie - podkreśliła archeolog Joanna Lorynowicz. Skromnie bardzo często oznacza również zdrowo.
Posłuchaj
-
Rozmowa o diecie w Palestynie w czasach Jezusa (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Paradoksalnie może się więc okazać, że rację mają szarlatani, nawołujący do odżywania się zgodnie ze wskazówkami Nowego Testamentu. Podstawą ówczesnej diety był - w Biblii nabierający symbolicznego znaczenia - chleb. Oczywiście nie przypominał on współczesnego pieczywa, a występował w postaci różnej grubości placków. I miał bardzo wiele odmian. Od prostej macy z mąki soli i wody, po chleby przygotowywane na drożdżach lub zakwasie, pieczone z solą, miodem albo serem, uzupełniane słodkimi dodatkami lub przyjmujące formę nadziewanego pieroga.
Co poza tym jadał Jezus i jego uczniowie? Jak przyrządzono wtedy szarańczę i dlaczego nie wolno było jeść świstaka?
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Joanna Lorynowicz (archeolog)
Data emisji: 26.03.2016
Godzina emisji: 12.00
mm/bch