Dwójka
Bartosz Chmielewski
08.10.2016
Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo
- Pierwsze tomy "Jeżycjady" przypadają na czasy, kiedy sklepy nie zachwycały swoim asortymentem. Patrząc na stoły bohaterów tego cyklu widać, jak zmieniają się czasy - mówiła o jedzeniu w powieściach Małgorzaty Musierowicz Małgorzata Minta.
Posłuchaj
-
Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
Gość audycji "Droga przez mąkę" zwracała uwagę na duże ilości kanapek pochłanianych w "Jeżycjadzie" przez rodzinę Borejków. Chleb najczęściej smaruje masłem roślinnym, a na to nakłada się różne pasty: twarogowo-pomidorową, twarogowo-rybną, jajeczno-musztardową. - Pojawiają się też zupy w proszku, z intrygującą zupą ziemniaczaną "Florida" na czele - dodawała Małgorzata Minta.
Smakoszka i badaczka kulinarna opowiadała, jak zamiłowanie do książek w rodzinie Borejków wpływało na nazewnictwo przygotowywanych przez nich potraw. W audycji mówiliśmy m.in. o tym, czym były Jabłka Hesperyd i Paluszki Aspazji. Dyskutowaliśmy też o tym, jak zmienia się kuchnia w kolejnych powieściach cyklu "Jeżycjada".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta
Data emisji: 8.10.2016
Godzina emisji: 10.00
bch/pg