Dwójka
Marta Zdzieborska
23.12.2017
"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta
- Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia".
- Podczas pobytu we Włoszech zdarzyło mi się kilka razy, że miejsca polecane przez autochtonów lub przewodniki okazywały się bardzo kiepskie. Miałem tak w jednej z knajp w Wenecji, gdzie na podany makaron e fagioli składała się zmiksowana fasola z puszki i rozgotowany kiepskiej jakości makaron – opowiadał Bartek Kieżuń, który w swojej książce zawarł przede wszystkim przepisy najbardziej znanych i cenionych dań włoskich, takich jak pasta carbonara czy tiramisu.
- Włoska kuchnia jest prosta. Ważne dla mnie były nie tylko przepisy, ale także towarzyszące im anegdoty. Być może każdy słyszał o carbonarze, ale nie wszyscy wiedzą, jaką historię ma to danie – dodał gość Dwójki.
Z nagrania audycji dowiemy się, gdzie we Włoszech można zjeść smaczny chleb, i posłuchamy o słynnym włoskim rzeźniku.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Bartek Kieżuń
Data emisji: 23.12.2017
Godzina emisji: 12.00
mz/mc