Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Anna Myśliwiec 13.07.2019

Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty

- Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe.
Posłuchaj
  • Urszula Gacek opowiada o produkcji octu żywego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Urszula Gacek pierwszy raz octu żywego spróbowała w Nowym Jorku, gdzie jest on podstawą kuchni amerykańskiej i można go znaleźć prawie w każdym domu. - Kiedy wróciłam do Polski, potrzebowałam takiego octu. Pomyślałam, że skoro w Polsce mamy sady, to taki produkt na pewno jest dostępny. Miałam jednak problem, by go znaleźć. Najłatwiejszą metodą było importowanie octu z ameryki. Uznałam, że to jest kompletnie bez sensu i zaczęłam produkować go sama – opowiadała producentka.

- Przy produkcji octu istotny jest dostęp do światła, temperatura, ale i stopień zakwaszenia bazy. Jeżeli baza jest za mocna, to ocet nigdy nam się nie zrobi. A jeśli baza będzie słaba - ocet nam się zepsuje. Trzeba więc znać podstawy winiarstwa, umieć zmierzyć zawartość cukru w owocach i to odpowiednio dobrać. To jest droga prób i błędów – podkreślała Urszula Gacek. - Octy są bardzo humorzaste, trudno powiedzieć, w jakim kierunku pójdą, ale to jest naturalne - dodała.

Z jakich owoców można produkować ocet? Jak krok po kroku przygotować taki ocet żywy? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Urszula Gacek (producentka octów żywych)

Data emisji: 13.07.2019

Godzina emisji: 10.00

am/bch