Dwójka
Anna Myśliwiec
07.09.2019
Marta Sapała: marnotrawstwo żywności ma związek ze stylem życia
- Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne".
Posłuchaj
-
Jaka jest skala marnowania żywności w Polsce i na świecie? (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także
W swoim zbiorze reportaży Marta Sapała opisuje różne aspekty zjawiska marnowania jedzenia. - Na początku miałam ogromną potrzebę, żeby namierzyć winowajców, przyszpilić ich i udokumetować zbrodnię, jaką popełniają na jedzeniu. Tak samo chciałam znaleźć te grupy, które można postawić za wzór gospodarności. Wydaje mi się jednak, że nie za bardzo mi sie to udało. Proponowałam np. trop pokoleniowy, ale on też gdzieś po drodze mi się rozsypał - przyznała autorka "Na marne".
Jakie elementy stylu życia sprzyjają marnotrawstwu jedzenia? Czy istnieje zależność, że im więcej pieniędzy gospodarstwo domowe przeznacza na jedzenie, tym więcej się go marnuje? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Marta Sapała (autorka książki "Na marne")
Data emisji: 7.09.2019
Godzina emisji: 10.00
pg