W Warszawie trwa druga odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, który ma na celu wspólne poszukiwanie domowych smaków kuchni żydowskiej. Jak zaznaczyła kuratorka wydarzenia, nie jest to jednak takie proste, ponieważ dla większości osób w naszym kraju kuchnia żydowska kojarzy się głównie z tą przedwojenną, czyli aszkenazyjską - pochodzącą z terenów Europy Środkowej. Często również skojarzenia wędrują w stronę kuchni izraelskiej, którą charakteryzuje hummus i falafel.
Magdalena Maślak podkreśliła, że wszystkie potrawy z kuchni żydowskiej są właściwe danemu miejscu, czyli ściśle związane z miejscem zamieszkania. - Kuchnia żydowska, np. z terenów Polski, to jest kuchnia sezonowa, w dużej mierze spójna z lokalną i nie żydowską, ponieważ czerpie z tych samych składników, z tych samych przypraw. Oczywiście do kuchni żydowskiej dochodzą jeszcze zasady koszerności, które są bardzo szczegółowo rozpisane, np. niejedzenie wieprzowiny lub niełączenie nabiału i mięsa - i to odróżnia kuchnię żydowską od każdej innej - wyjaśniała organizatorka festiwalu.
Jak wiele śladów z kuchni żydowskiej pozostało w naszych potrawach? Czego o tej kuchni nie wiemy? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Magdalena Maślak (Muzeum POLIN, organizatorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia)
Data emisji: 19.10.2019
Godzina emisji: 10.00
am