Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Aleksandra Tykarska 05.10.2019

Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości

- Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji.

Kulisy globalnego przemysłu spożywczego, scenariusze, jakie kreśli rozwój techniki i nauki, a także żywność jako dobra inwestycja - na jedzeniu przyszłości koncentrują się organizatorzy trwającego Festiwalu Przemiany, którzy podzielili się z nami swoimi odkryciami.

W audycji gościliśmy Michała Grzymałę i Patrycję Strzetelską, współorganizatorów tego wydarzenia w Centrum Nauki Kopernik i kuratorów wystawy "Uśpieni sytością", która jest jednym z punktów bogatego programu tegorocznego festiwalu. 

"Śpimy. Śpimy po obfitym posiłku. Nieprzytomni od nadmiaru, nie chcemy zastanawiać się nad konsekwencjami szybkiej, taniej konsumpcji. Ta wystawa wyrywa z drzemki. Każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Konfrontuje z tym, co jest – aby zachęcić do wzięcia odpowiedzialności za to, co będzie. Wspiera nas w tym nauka i technologia, które proponują różne alternatywy na przyszłość" - czytamy w manifeście opublikowanym przez twórców ekspozycji.

Jakie mogą być alternatywne źródła białka? Czy tradycyjnego schabowego zastąpią wodorosty, robaki, roślinne mieszanki, wyhodowane w laboratorium czyste mięso? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Michał Grzymała i Patrycja Strzetelska (kuratorzy wystawy "Uśpieni sytością")

Data emisji: 5.10.2019

Godzina emisji: 10.00 

mko