Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Piotr Grabka 19.10.2019

Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa

- Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.
Posłuchaj
  • Magdalena Maślak o kuchni żydowskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

W Warszawie trwa druga odsłona TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, który ma na celu wspólne poszukiwanie domowych smaków kuchni żydowskiej. Jak zaznaczyła kuratorka wydarzenia, nie jest to jednak takie proste, ponieważ dla większości osób w naszym kraju kuchnia żydowska kojarzy się głównie z tą przedwojenną, czyli aszkenazyjską - pochodzącą z terenów Europy Środkowej. Często również skojarzenia wędrują w stronę kuchni izraelskiej, którą charakteryzuje hummus i falafel.

Magdalena Maślak podkreśliła, że wszystkie potrawy z kuchni żydowskiej są właściwe danemu miejscu, czyli ściśle związane z miejscem zamieszkania. - Kuchnia żydowska, np. z terenów Polski, to jest kuchnia sezonowa, w dużej mierze spójna z lokalną i nie żydowską, ponieważ czerpie z tych samych składników, z tych samych przypraw. Oczywiście do kuchni żydowskiej dochodzą jeszcze zasady koszerności, które są bardzo szczegółowo rozpisane, np. niejedzenie wieprzowiny lub niełączenie nabiału i mięsa - i to odróżnia kuchnię żydowską od każdej innej - wyjaśniała organizatorka festiwalu.

Jak wiele śladów z kuchni żydowskiej pozostało w naszych potrawach? Czego o tej kuchni nie wiemy? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Magdalena Maślak (Muzeum POLIN, organizatorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia)

Data emisji: 19.10.2019

Godzina emisji: 10.00

am