Herbata ,,szarlotka”
Jak łatwo zgadnąć, swoją nazwę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu składników znajdujących się w popularnym cieście. Kompozycja jabłek i cynamonu sprawdza się nie tylko w wersji deserowej, ale też w formie ciepłego napoju. Do tradycyjnej czarnej herbaty wrzucamy dwie laski cynamonu, dodajemy szczyptę kardamonu i duży plaster jabłka pokrojony w kostkę. Po wymieszaniu dolewamy sok jabłkowy według uznania i na koniec jeszcze raz mieszamy.
Innym pomysłem na jabłkową herbatę jest przygotowanie herbacianego drinka z dodatkiem Amaretto. W tym przypadku najlepiej sprawdza się biała herbata, którą najpierw zaparzamy, a następnie dodajemy do niej (jak wyżej) kardamon, cynamon i sok, ale dodatkowo dolewamy na końcu likier.
Foto: pixabay.com/Einladung_zum_Essen
Najbardziej rozgrzewające produkty spożywcze
Herbata bakaliowa
To propozycja dla wielbicieli nietypowych smaków. Tutaj możliwa jest dowolność i całkowita różnorodność – wszystko w zależności od upodobań. Do ulubionej herbaty (czarnej, zielonej, białej) dodajemy mieszankę drobno pokrojonych ulubionych bakalii. Nie ograniczajmy się tylko do rodzynków i żurawiny. Wypróbujmy też suszone śliwki, gruszki, daktyle, ananasa, papaję, banany, a nawet orzechy! Dla dodatkowych wrażeń smakowych możemy do napoju wrzucić laskę wanilii. Jeśli nie lubimy owoców pływających w kubku, możemy je odsączyć po 10 minutach. Trzeba tylko pamiętać, aby herbata parzyła się razem z bakaliami pod przykryciem, dzięki czemu zachowa swój smak i aromat.
Foto: pixabay.com/pixel2013
Herbata malinowa
Świeżych malin o tej porze roku raczej w sklepach nie znajdziemy, ale zamrożone – jak najbardziej. Możemy użyć też suszonych. Owoce (najlepiej lekko już rozmrożone) wrzucamy do gorącej herbaty, dodajemy goździki, a jeśli chcemy uzyskać lekko kwaskowy smak, możemy dodać też plasterek cytryny lub pigwy. Na koniec dolewamy do napoju syrop malinowy i mieszamy. Dla osłodzenia kwaśnych owoców można też dodać łyżeczkę miodu, jednak aby nie stracić cennych właściwości odżywczych miodu, trzeba to zrobić dopiero, gdy herbata nieco ostygnie.
Foto: pixabay.com/Einladung_zum_Essen
Wybieramy najlepszy miód
Herbata imbirowa
Dodanie imbiru do herbaty sprawia, że staje się ona jednym z najbardziej rozgrzewających napojów, a do tego pomaga dbać o nasze zdrowie i wzmacnia odporność. Korzeń imbiru dokładnie myjemy lub obieramy i kroimy w plastry (można go też zetrzeć, ale jego wiórki będą się unosiły na powierzchni i trzeba je potem odsączyć). Do ulubionej herbaty wkładamy kawałki imbiru, dodajemy kilka goździków, laskę cynamonu i zaparzamy pod przykryciem. Dodajemy dla smaku syrop malinowy, imbirowy lub miód oraz duży plaster pomarańczy. Można też wrzucić do napoju kawałek cytryny i dosypać szczyptę kardamonu. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Foto: pixabay.com/condesign
Suszone owoce - alternatywa dla świeżych
Herbata miętowa
Mięta sprawdza się doskonale nie tylko chłodnych napojach, takich jak lemoniady czy drinki. Wspaniale komponuje się też z gorąca herbatą, owocami i przyprawami. Co więcej, skutecznie pobudza, pod warunkiem że parzy się ją nie więcej niż 3 minuty. Dłużej parzona działa usypiająco. Najlepszy smak uzyskamy, gdy do herbaty dodamy liście świeżej mięty. Umieśćmy je w kubku razem z saszetką lub z liśćmi herbaty i zalejmy wrzątkiem, po czym przykryjmy na kilka minut. Jeśli nie mamy świeżej mięty, możemy użyć suszu. Do gorącej mieszanki dodajemy według uznania plaster cytryny, pigwy, limonki lub trawę cytrynową, a dla osłody miód, syrop imbirowy czy też malinowy.
Foto: pixabay.com/condesign
To pięć naszych rozgrzewających herbacianych propozycji na jesienno-zimowe wieczory. Warto też szukać swoich własnych smaków, odkrywać nowe połączenia i modyfikować znane przepisy. Wtedy tworzymy własne, ulubione i niepowtarzalne receptury. Smacznego!
Aleksandra Rybińska