Oznacza to, że na terenie Hiszpanii stały się one częścią diety o 10 tysięcy lat wcześniej niż w Europie i północnej Afryce.
Z dotychczasowych wykopalisk - między innymi we Francji i południowej Hiszpanii - wynikało, że ślimaki były jedzone przez człowieka 20 tysięcy lat temu. Znaleziska z okolic Alicante na wschodzie Hiszpanii przesuwają tę datę o 10 tysięcy lat.
Odkrycia dokonano w jaskini Cova de la Barriada. Odnaleziono w niej szczątki 6 paleolitycznych ognisk, a obok nich setki skorupek ślimaków. Kiedy je wydobyto, kazało się, że muszle należą wyłącznie do dorosłych osobników.
Z przeprowadzonych badań wynika, że ślimaki były pieczone w wysokiej temperaturze i dodawano do nich sosnowej żywicy oraz jałowca. Naukowcy uważają, że przyczyną wprowadzenia do diety tego bezkręgowca był nagły przyrost ludności.
Jaskinia, w której prowadzone są wykopaliska, była zamieszkana przez 4 tysiące lat i przez cały ten okres ślimaki stanowiły część pożywienia.
(IAR)