Trójka
Michał Lipka
19.10.2017
Sproszkowane owoce. Polska innowacja w przetwórstwie żywności
Odbyła się gala L'Oreal Polska dla Kobiet i Nauki. Jedną z wyróżnionych tam kobiet-naukowców była dr Anna Michalska z Instytutu PAN w Olsztynie, która odkryła sposób na proszkowanie owoców bez utraty wartościowych związków, które znikają w obecnie stosowanych procesach technologicznych.
Posłuchaj
-
Sproszkowane owoce. Polska innowacja w przetwórstwie żywności (Trójwymiar/Trójka)
Czytaj także
– Pomysł na proszkowanie owoców wyszedł stąd, że moim ulubionym owocem jest granat. Nie da się go jednak kupić o każdej porze roku. Dlatego też powstał plan, by taki owoc sproszkować i mieć go pod ręką przez cały rok – opowiada dr Anna Michalska.
Jej metoda może okazać się rewolucyjna dla przemysłu spożywczego, gdyż tak przetworzone owoce nie dość, że są wciąż zdrowe, to mogą być wykorzystywane w wielu różnych produktach.
W tym wydaniu "Trójwymiaru" również:
- wirtualna rzeczywistość – oko w oko z avatarami;
- polski Hyperloop – pociąg przyszłości.
***
Tytuł audycji: Trójwymiar
Prowadzi: Kuba Witkowski
Data emisji: 18.10.2017
Godzina emisji: 18.35
ml/mk