Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Borys 20.01.2012

Kupujesz tanie marki? Sprawdź na co warto uważać

Poprawia się jakość żywności, którą sieci handlowe sprzedają pod własną marką, jednak nadal trzeba uważać na niektóre produkty.
Kupujesz tanie marki? Sprawdź na co warto uważaćflickr/Lars Plougmann
Posłuchaj
  • Wiceprezes UOKiKu Małgorzata Kozak o markach własnych
  • Wymagań nie spełnia spora część sprzedawanych ryb i mięsa.
Czytaj także

Podczas kontroli zakwestionowano, z powodu jakości produktu, lub na przykład złego oznakowania, blisko 8 procent sprawdzonych towarów - to dwa razy mniej niż podczas podobnej kontroli w 2008 roku.


Wiceprezes UOKiKu Małgorzata Kozak wyjaśnia, że kontrolerom nie spodobały się między innymi towary zrobione z innych składników, niż te, o których informował producent. Odrzucono też produkty, które miały niewłaściwy smak, czy zapach.
Okazało się, że wymagań nie spełnia spora część sprzedawanych ryb i mięsa. Wymagań nie spełniło ponad 17 procent skontrolowanych partii ryb i ponad 14 procent wędlin i przetworów mięsnych.


Ogólnie jednak jakość produktów sprzedawanych pod marką sieci handlowych poprawia się, co jest istotne, bo rośnie udział produktów sprzedawanych pod marką własną. W 2011 roku w Polsce ponad 12 procent towarów sprzedano pod marką własną, a udział ten zapewne będzie rosnąć, bo w krajach zachodnich ponad jedna trzecia produktów jest sprzedawana w ten sposób.

IAR,ab