Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Paweł Kurek 24.11.2014

Marnowanie żywności powoduje wzrost jej cen

W Polsce wyrzuca się około dziewięciu milionów ton produktów spożywczych rocznie - alarmuje Maria Kowalewska z Banku Żywności. Jak ograniczyć takie marnotrawstwo?
Zakupy w sklepie spożywczymZakupy w sklepie spożywczym Glow Images

W naszych domach rosną zapasy produktów, których często nie jesteśmy w stanie przejeść. Zwykle trafiają one na śmietnik, ponieważ skończył się okres ich przydatności. - Okazuje się, że nie jest problemem nadmierny zakup jedzenia, tylko nieumiejętne przechowywanie - mówiła w Czwórce Kowalewska.

Najczęściej wyrzucamy chleb oraz warzywa i owoce. Tymczasem, zachowanie ich świeżości wcale nie jest trudne. - Na przykład pieczywo można zamrozić, najlepiej pokrojone na mniejsze porcje - radziła. Sposobem na oszczędne gospodarowanie jest też dzielenie się zakupionymi produktami z innnymi.

Jak jeszcze możemy oszczędzać żywność i pieniądze? Zapraszamy do wysłuchania nagrania calej rozmowy

***

Tytuł audycji: Europejski Lunch
Prowadzili: Katarzyna Kornet, Joachim Ciecierski
Gość: Maria Kowalewska z Banku Żywności
Data emisji: 24.11.2014
Godzina emisji: 13.00

(pkur/kd)