Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Michał Szewczuk 19.02.2020

Tłusty czwartek. Tysiące ton pączków czekają na pożarcie

W tłusty czwartek Polacy zjedzą nawet 100 milionów pączków - wynika z wyliczeń BNP Paribas. Bank dodaje także, że do przygotowania ciasta zostanie zużyte łącznie ok. 2,5 tysiąca ton mąki pszennej, 500 ton cukru, 500 ton masła, 1,3 mln litrów mleka oraz około 25 mln sztuk jaj.

Z wyliczeń BNP Paribas wynika, że w tłusty czwartek zjadamy przeciętnie około 100 milionów pączków, co przekłada się na 7 tys. ton wyrobów cukierniczych, 290 mln kalorii i 2,5 pączka na jednego Polaka.

"Ceny pączków w sklepach i cukierniach zaczynają się od kilkudziesięciu groszy, sięgając nawet 5-6 zł za sztukę - mówi cytowana w informacji, dyrektor Biura Analiz Sektora Rolno-Spożywczego w Banku BNP Paribas. Dodała, że cena jest uzależniona od miejsca zakupu, wielkości miasta, a nawet od pory dnia.

pączki free 1200.jpg
Jaki powinien być idealny pączek?

Ile kosztuje usmażenie w domu?

Z jej wyliczeń wynika, że jeżeli na smażenie pączków zdecydujemy się w domu, to koszt przygotowania jednego pączka może wynieść przeciętnie od 1,16 zł do 1,60 zł. Zaznaczyła jednak, że "ze względu na wzrosty cen detalicznych cukru, mąki oraz olejów, koszt ten będzie o ok. 5-6 proc. wyższy niż w ubiegłym roku".

>>>[ZOBACZ RÓWNIEŻ] Tłusty czwartek: tego dnia Polacy zjedzą 100 milionów pączków

Według BNP Paribas, składnikiem, za który zapłacimy mniej, jest masło. Według danych GUS, w grudniu 2019 roku ceny detaliczne masła były przeciętnie o ok. 14 proc. niższe niż rok wcześniej. Z kolei największy wzrost cen (o 23 proc. w relacji rocznej) odnotowano w przypadku cukru.


Jak spalić jednego pączka? (opr. Adam Ziemienowicz , Maria Samczuk) Jak spalić jednego pączka? (opr. Adam Ziemienowicz , Maria Samczuk)

Największa część kosztów wyrobu pączka? Robocizna

Według danych PontInfo, na który powołują się autorzy informacji, udział kosztów pracy w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej i ciastkarskiej wynosił w ostatnich latach około 18 proc. Dla porównania, w przypadku sektora spożywczego ogółem kształtował się na poziomie 8 proc.

Tym samym branża w dużo większym stopniu odczuwa narastający problem z dostępem do pracowników. W 2019 roku koszty wynagrodzeń w cukierniach i piekarniach wzrosły o prawie 13 proc., podobnie jak koszty energii, zaś koszty surowców, stanowiące około 41 proc. kosztów ogółem, zwiększyły się o około 8 proc.

>>>[ZOBACZ RÓWNIEŻ] Tłusty czwartek w wersji light. Zobacz przepis na zdrowe pieczone fit pączki bez masła i cukru

Tradycja jedzenia słodkich pączków w tłusty czwartek sięga w Polsce XVI wieku. Powszechne jest przekonanie, że idealny pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, a jasna obwódka dookoła ma świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu.

msze