Parlament Europejski w przyjętej rezolucji apeluje o powstrzymanie marnotrawstwa żywności. Stwierdza, że marnotrawstwo to ograniczyć można przynajmniej o połowę.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Posłowie podkreślili, że jedzenie jest marnowane na wszystkich etapach - zarówno przez producentów, przetwórców, sprzedawców, dostawców i konsumentów - dlatego posłowie wezwali Komisję do przyjęcia skoordynowanej strategii i uznania problemu za sprawę nie cierpiącą zwłoki.
Aby zredukować marnotrawstwo potrzebne są, zdaniem posłów, nowe kampanie uświadamiające społeczeństwo o konsekwencjach wynikających takiego postępowania. Uważają, że państwa członkowskie powinny, wprowadzić w szkołach programy edukacyjne, uczące jak przechowywać i przygotowywać żywność. Posłowie proponują także zmianę sposobów pakowania i informowania o przydatności produktów.. By skuteczniej promować ideę, Parlament wezwał Radę i Komisję do ogłoszenia roku 2014 "Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności". Obecnie w 27 państwach członkowskich marnuje się rocznie 89 milionów ton żywności.
IAR, gs