Napięta skóra, mocne więzadła, zdrowe stawy - to wszystko jest możliwe dzięki kolagenowi. Jak podkreślił Jerzy Zięba, autor książki "Ukryte terapie", niedobór kolagenu w kościach powoduje ich łamliwość, ponieważ tracą one elastyczność.
Jak w takim razie nie doprowadzić do sytuacji, w której tego cennego budulca będzie w naszym organizmie za mało? Kluczem jest dieta. Jerzy Zięba polecił przede wszystkim wywar z kurzych łapek oraz dobrej jakości parówki. Są jednak także inne, mniej kontrowersyjne potrawy, których spożywanie pomoże w wytwarzaniu kolagenu.
Co jeść, by nie mieć problemów z kośćmi i stawami? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji Grażyny Dobroń.
***
Prowadziła: Grażyna Dobroń
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Data emisji: 10.11.2014
Godzina emisji: 11.15
(bk, iwo)