Badania mówią, że 44 proc. produktów na półkach zawiera pozostałości pestycydów i innych środków ochrony roślin. W tej kategorii wiodą prym jabłka i - szczególnie popularne teraz - truskawki.
Nasze babcie miały swoje własne domowe sposoby na usunięcie chemii z warzyw i owoców - moczyły je w roztworze wody i niejodowanej soli kamiennej. Polscy naukowcy znaleźli jednak inne rozwiązanie.
- Chcemy, żeby każdy rolnik za kilka lat miał w swojej kieszeni smartfona genetycznego, który będzie w stanie identyfikować mikroorganizmy. Będzie wiedział, że na roślinie, która jest jeszcze malutka, są już obecne patogenty, które niebawem spowodują choroby, w związku z tym będzie mógł wybierać inne, bardziej precyzyjne środki - opowiada biotechnolog dr Adam Kuzdraliński.
Jak zaawansowany jest to projekt? Jak drogie będzie urządzenie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Gość: dr Adam Kuzdraliński (biotechnolog, genetyk analityczny)
Data emisji: 29.05.2017
Godzina emisji: 11.16
czaj/mk