Niegdyś jarzębina była niezwykle popularna, choćby dlatego, że mocno czerwone owoce doskonale nadawały się np. na korale. Jednocześnie jednak ostrzegano dzieci, aby ich nie jadły na surowo, bo nie dość, że są gorzko-cierpkie, to jeszcze trujące. Ale babcie doskonale wiedziały, jak pozbyć się tego zagrożenia i nieprzyjemnego smaku. Już bezpieczna jarzębina stawała się ważnym produktem w kuchni, a przede wszystkim – w domowej apteczce.
05:48 2020_09_14 11_29_22_PR3_Instrukcja_Obslugi_Czlowieka.mp3 Jarzębina i mirabelka: smaczne, zdrowe i zapomniane (Instrukcja obsługi człowieka/Trójka)
Tytułowa żółta księżniczka to mirabelka – najbardziej chyba porzucona i niedoceniona. Rośnie w wielu miejscach, ale jej niewielkie, żółte owoce nie są zbierane, a szkoda, bo są bardzo cenne. Doskonale nadają się na przetwory, ale także są prozdrowotne. Przypomnijmy sobie o mirabelkach!
***
Tytuł audycji: Instrukcja obsługi człowieka
Prowadzi: Grażyna Dobroń
Data emisji: 14.09.2020
Godzina emisji: 11.29
pr/mk