Niektórzy naukowcy przedstawiają badania, które mają dowodzić, że w procesie obróbki termicznej zawarty w mleku wapń staje się nieprzyswajalny dla człowieka. Według słuchacza, producenci nabiału mogą unikać podawania informacji o zawartości tego budulca kości w wyrobach właśnie dlatego, że wapń w procesie pasteryzacji po prostu znika.
Janusz Weiss postanowił sprawdzić te sugestie i zapytał o proces produkcji mleka w stacji sanitarno-epidemiologicznej we Wrocławiu.
Jadwiga Michalczyk, kierownik działu żywności i żywienia wyjaśniła, że unijne i polskie przepisy nie wymagają zamieszczania informacji o zawartości wapnia. Dodała też, że wapń w produktach mlecznych jest przyswajalny i nie zmienia tego proces pasteryzacji.
- Faktycznie prawdą jest, że ogrzewanie, czy to będzie pasteryzacja, czy sterylizacja, powoduje, że łączą się jony wapnia, więc ilość wapnia ulega zmniejszeniu. Ale wapń jest najlepiej przyswajalny z produktów pochodzących z mleka, mimo tych procesów technologicznych - wyjaśniła.
Chcesz wiedzieć, które produkty mleczne są najbardziej bogate w wapń? Posłuchaj całej audycji.
Janusz Weiss sprawdza. Wcześniejsze audycje >>>
Audycja "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać" towarzyszy słuchaczom radiowej Jedynki codziennie od poniedziałku do piątku. O godz. 8.40 Janusz Weiss przedstawia temat, którym tego dnia będzie się zajmował, o godz. 12.50 oraz 14.10 relacjonuje postępy poszukiwań, a w głównym wydaniu audycji o godz. 16.30 podsumowuje całodzienne działania, rozmawia z ekspertami i przedstawia wnioski.
Z pytaniami do redaktora Janusza Weissa można dzwonić pod nr tel: 22 645 21 55. Można też pisać na adres: weiss@polskieradio.pl.
bk/ag