Dr Joanna Leszczyńska uspokaja, że jeśli chodzi o produkty zawierające wanilinę, w tym cukier, to przeszły one badania i z pewnością nie są szkodliwe dla zdrowia. Przy okazji dowiadujemy się, że na produktach zawierających 14 substancji, będących największymi alergenami muszą znaleźć się odpowiednie informacje i ostrzeżenia.
Inny słuchacz zauważył, że w zależności od producenta słodkość cukru bywa różna.
Roman Wojna, pracownik jednej z cukrowni, zapewnia, że zawartość sacharozy w cukrze jest ściśle określona i wynosi 99,7 proc. - Słodkość wynika z tego, jaka jest granulacja i ile tego cukru weźmie się na łyżeczkę - wyjaśnia cukrownik. Więc odczucie większej czy mniejszej słodyczy to tylko kwestia dozowania.
Słodkość cukru trzcinowego może się natomiast różnić. Cukier trzcinowy jest cukrem nierafinowanym i zawiera pewne ilości melasy. Takiego cukru w Polsce się nie produkuje, tylko się go importuje.
Audycja "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać" towarzyszy słuchaczom radiowej Jedynki codziennie od poniedziałku do piątku. O godz. 8.40 Janusz Weiss przedstawia temat, a o godz. 17.30 podsumowuje całodzienne działania, rozmawia z ekspertami i prezentuje wnioski.
Z pytaniami do Janusza Weissa można dzwonić pod nr tel: 22 645 21 55. Można też pisać na adres: weiss@polskieradio.pl.
***
Tytuł audycji: Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać
Prowadził: Janusz Weiss
Goście: dr Joanna Leszczyńska (Instytut Chemicznej Technologii Żywności przy Politechnice Łódzkiej), Roman Wojna (pracownik jednej z cukrowni)
Data emisji: 30.01.2015
Godzina emisji: 17.30
(ag)