Trójka
Michał Przerwa
23.12.2013
"Złoty kłos": sukces piekarni z Dobczyc
Piekarnia "Złoty kłos" w Dobczycach powstała w 1989 roku. Od samego początku aż do dziś jest to firma rodzinna, która za umiejętne łączenie tradycji z nowoczesnością została uhonorowana godłem promocyjnym "Teraz Polska".
Paulina Jakubowska
Posłuchaj
-
"Złoty kłos": sukces piekarni z Dobczyc (Reportaż/Trójka)
Czytaj także
- Nasza piekarnia jest pasją rodzinną - mówią członkowie rodziny. - Zaszczepił ją w nas tata, który przez 50 lat był piekarzem. Teraz mam 80 lat i służy nam radą - dodają.
Posłuchaj innych Trójkowych reportaży >>>
"Złoty Kłos" powstał 4 lipca 1989 roku. Według bohaterów reportażu Jana Kasi warunki były bardzo trudne. - Musieliśmy walczyć o każdą tonę mąki. Z 20 zamówionych ton dostawaliśmy tylko kilka. Jeszcze nie było wolnego rynku. W mieście była tylko państwowa piekarnia. Wszyscy nas namawiali, żebyśmy otworzyli naszą, prywatną piekarnię - opowiadają. I podkreślają, że najistotniejszą rolę w pieczeniu chleba odgrywają surowce.
Zapraszamy do wysłuchania całego reportażu Jana Kasi.
Reportaż na moje.polskieradio.pl - słuchaj kiedy chcesz >>>
(mp)