Sztuka parzenia i serwowania kawy jest dziś na bardzo wysokim poziomie, a profesjonalni bariści posiadają szczegółową wiedzę na temat każdego gatunku i najmniejszego nawet ziarna kawy. Ten zawód łączy w sobie pracę kipera i znawcy perfum, gdyż zarówno smak jak i zapach są w kawie niezwykle istotne. - Praca to moja pasja. Jest przyjemna, ale bardzo wymagająca. Oprócz umiejętności sensorycznych barista musi mieć również odpowiedni warsztat - tłumaczy Marcin Michalik.
A czym różni się zawód baristy od barmana? - Barman nie może pić tego co przygotowuje. Barista powinien próbować kawę, zwłaszcza gdy rozpoczyna dzień - dodaje Czwórkowy gość, od którego dowiedzieliśmy się także dlaczego w swojej pracy jest otwarty na kontakt z ludźmi. A od jakiej kawy rozpoczyna dzień profesjonalny barista? I jak zdobyć kunszt parzenia kawy? Sprawdźcie to w nagraniu audycji "Dajesz Radę", w której odwiedziliśmy także jedną z warszawskich kawiarni oraz spytaliśmy was o to, jaką kawę pijecie.
***
Tytuł audycji: "Dajesz Radę"
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Materiał: Aleksandra Opala
Gość: Marcin Michalik (barista i instruktor w szkole "Colours of Coffee")
Data emisji: 29.09.2016
Godzina emisji: 14.07
jsz/kd