Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 30.11.2015

Zielona kawa - alternatywa dla zielonej... herbaty

Espresso, capucchino, mała czarna - rodzajów kaw jest mnóstwo. Ostatnio rekordy popularności bije jednak… kawa zielona.

Jej smak w niczym nie przypomina smaku czarnej odmiany, a raczej - zieloną herbatę. - To po prostu kawa naturalna, czyli zwykła, ale nie poddana wszystkim procesom, którym poddaje się czarną kawę - mówi Alicja Kalińska, doradca żywieniowy i obala mit, dotyczący rzekomego zbawiennego wpływu kawy zielonej na nasz układ trawienny i jej właściwości odchudzających. - Zielone ziarna kawy zawierają kofeinę, ale w mniejszej ilości niż kawa czarna. Zawierają też kwas chlorogenowy, który przyspiesza metabolizm - tłumaczyła ekspertka. Dodała, że napój ten pomoże więc wyłącznie ludziom, którzy i tak sięgają po suplementy i starają się odchudzić.

W materiale tłumaczyliśmy także, jak parzyć zieloną kawę i jakich błędów nie popełniać, by była ona rzeczywiście smaczna i zdrowa.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Prowadzi: Piotr Firan

Przygotowała: Justyna Tylczyńska

Data emisji: 30.11.2015

Godzina emisji: 15.30

kd/tj