Czwórka
Karina Duczyńska
30.11.2015
Zielona kawa - alternatywa dla zielonej... herbaty
Espresso, capucchino, mała czarna - rodzajów kaw jest mnóstwo. Ostatnio rekordy popularności bije jednak… kawa zielona.
Posłuchaj
-
Zalety i wady zielonej kawy. Dlaczego warto ją pić? (Się mówi/Czwórka)
Czytaj także
Jej smak w niczym nie przypomina smaku czarnej odmiany, a raczej - zieloną herbatę. - To po prostu kawa naturalna, czyli zwykła, ale nie poddana wszystkim procesom, którym poddaje się czarną kawę - mówi Alicja Kalińska, doradca żywieniowy i obala mit, dotyczący rzekomego zbawiennego wpływu kawy zielonej na nasz układ trawienny i jej właściwości odchudzających. - Zielone ziarna kawy zawierają kofeinę, ale w mniejszej ilości niż kawa czarna. Zawierają też kwas chlorogenowy, który przyspiesza metabolizm - tłumaczyła ekspertka. Dodała, że napój ten pomoże więc wyłącznie ludziom, którzy i tak sięgają po suplementy i starają się odchudzić.
W materiale tłumaczyliśmy także, jak parzyć zieloną kawę i jakich błędów nie popełniać, by była ona rzeczywiście smaczna i zdrowa.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Piotr Firan
Przygotowała: Justyna Tylczyńska
Data emisji: 30.11.2015
Godzina emisji: 15.30
kd/tj