Przez żołądek do serca. Od jedzenia do radości życia
Jak przyznaje rozmówczyni Krzysztofa Grzesiowskiego nowalijki faktycznie na początku zawierają więcej azotanów, azotynów i środków, które przyspieszają ich rozwój, więc szczególnie nie są polecane dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym.
Mówiąc o przechowywaniu żywności Hanna Stolińska-Fiedorowicz zwróciła uwagę, że żadnych produktów nie powinniśmy przechowywać w lodówce w torebkach foliowych. - Warzywa najlepiej przechowywać na dole lodówki, gdzie jest dla nich miejsce i odpowiednia temperatura. Półki przeznaczone na nie warto wyłożyć papierem, który zbiera wodę, dzięki czemu dłużej będą dobrej jakości. W lodówce nie przechowujemy pomidora i ogórka, bo tracą swój smak - mówi gość "Sygnałów dnia". Jak dodaje do lodówki nie należy także wkładać cebuli, czosnku i ziemniaków.
Dlaczego nowalijki pobierają więcej azotanów niż warzywa uprawiane w pełni sezonu? Czy warto kupować certyfikowane warzywa ekologiczne? Czy warzywa bio i eko naprawdę są zdrowsze? Czy warto samemu uprawiać nowalijki?Ile powinniśmy jeść owoców i warzyw dziennie? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadzi: Krzysztof Grzesiowski
Gość: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyczka, Instytut Żywności i Żywienia)
Data emisji: 11.03.2017
Godzina emisji: 7.13
gs