Pokazują nam, że kuchnia polska, tak jak francuska, ma niezwykle bogatą historię.
– Polska kuchnia, to bliższy związek z przyrodą, lasem, runem leśnym, grzybami, kiszonkami. To są te elementy, które nas wyróżniają. Oprócz tego, pewne połączenia smakowe – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu. – Polska jest ogromnym krajem leżącym w samym sercu Europy i łączy się tu bardzo wiele kuchni. Mamy elementy kuchni niemieckiej, rosyjskiej i żydowskiej, której wpływy widać chociażby patrząc na rolę maku w naszych daniach – dodaje dziennikarka Małgorzata Minta.
Czy możemy mówić o jednej kuchni polskiej? Zapraszamy do słuchania dołączonej audycji.
***
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Maciej Nowicki (szef kuchni pałacu w Wilanowie), prof. Jarosław Dumanowski (historyk, kierownik Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu), Aleksandra Kleśta-Nawrocka (autorka książki "Kucharz doskonały"), Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)
Data emisji: 3.05.2019
Godzina emisji: 7.08
ml/kw