Sushi jest już tak popularne w Polsce, że kupić je można niemal w każdym mieście. Ale nie każdy potrafi je samodzielnie przyrządzić. Dlatego Anna Popek o dobry przepis poprosiła fachowca najwyższej klasy.
Waldemar Legendziewicz jest jednym z nielicznych w Polsce sushi masterów. Naukę komponowania tej potrawy rozpoczął 12 lat temu i - jak sam mówi - ciągle się uczy. Sushi to prosta potrawa - kawałek ryby, ryż i wodorosty. Choć ryżu używa się od "zaledwie" 400 lat. Wcześniej służył jedynie do zakwaszania ryby. Teraz jest składnikiem potrawy, a zakwasza się go octem ryżowym.
Więcej przepisów w audycji "Smaki zdrowia" >>>
Gość radiowej Jedynki podkreśla, że podstawą sushi jest dobry ryż. Wykorzystuje się ryż średnioziarnisty. Przygotowanie ryżu trwa 1,5 godziny. Trzeba uważać, żeby był lepki, ale nie zrobił się z niego przysłowiowy "gniot".
Na ryż kładzie się kawałek ryby, wszystko owija się wodorostem i tnie na kawałki. - Podczas cięcia wodorosty powinny jeszcze być chrupkie - mówi mistrz kulinarny.
Do sushi dodaje się sos sojowy, chrzan wasabi i marynowany imbir. Waldemar Legendziewicz wyjaśnia, że sos sojowy to dla Europejczyków substytut soli. Chrzan wasabi obecnie jest ostrą przyprawą, ale kiedyś służył do przedłużenia świeżości potrawy dzięki właściwościom bakteriobójczym. Zaś imbir powoduje oczyszczenie kubków smakowych po to, żeby każdą potrawę smakować od nowa.
Posłuchaj całej rozmowy, w której mistrz Legendziewicz mówi dokładnie jak przygotować ryż i rybę do sushi, a także czy moczyć wodorosty.
Rozmawiała Anna Popek. Sete itadaku.
(ag/kd)