Nie brakuje opinii, że dorsz jest "papierowy" w smaku. Zdaniem gościa audycji "Smaki zdrowia", to wręcz zaleta tej ryby. - Rzeczywiście smak dorsza nie jest intensywny, ale dzięki temu bardzo chętnie przyswaja inne smaki. Jeżeli dodamy do niego ziół, warzyw czy sosów, to mięso dorsza bardzo chętnie je przyjmie i się im podda - podkreślał Tomasz Kolecki-Majewicz.
Z Jedynką zdrowiej - słuchaj na moje.polskieradio.pl >>>
Znawca kuchni szczególnie polecał przepis na dorsza w sosie pietruszkowo-kaparowym. - Potrzebna jest bułka tarta, a najlepiej okruchy czerstwego chleba, a także cytryna, szalotka, trochę kaparów, koperku i pietruszki. Siekamy szalotkę i kapary, wyciskamy sok z cytryny i mamy gotowy sos. Kiedy dorsz jest już pięknie upieczony albo usmażony, delikatnie polewamy go z góry, tak by przesiąkł tym smakiem - tłumaczył czterokrotny Mistrz Polski Sommelierów.
Rozmawiała Anna Popek.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
pg/asz