Efektem jest przepis zaproponowany przez mistrza kulinarnego Wojciecha Sancewicza. To makaron z farszem z kurek w sosie szpinakowym.
- Blanszujemy szpinak, do którego dodajemy odrobiny sody, żeby nie stracił koloru. Po minucie mokry jeszcze szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie masła, ewentualnie oliwy. Dodajemy ziarna słonecznika oraz ser gorgonzola albo fetę i czosnek - tłumaczył gość audycji "Smaki zdrowia".
Tak przygotowaną masę odkładamy na bok i przygotowujemy farsz z kurek. - Grzyby obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Na osobnej patelni to samo robimy z cebulą i czosnkiem. Następnie wrzucamy na nią kurki. Można dodać też wina i podduszać całość do czasu aż to wino się zredukuje - radził Wojciech Sancewicz.
Następnie gotujemy makaron, najlepiej - jak przekonywał mistrz kulinarny - razowy i w kształcie muszelek. - Nadziewamy kurkami makaron, w naczyniu do zapiekania układamy warstwę szpinaku, na górze kładziemy nadziewane kurkami muszle, leciuteńko podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut - zalecał.
Rozmawiała Anna Popek.
pg,asop