Jedynka
Szczepan Rybiński
17.09.2013
Jedz bób i bądź zdrowy
- Osoby, które decydują się na dietę wegetariańską, powinny pamiętać, że bób to świetne źródła wapnia i białka - radzi w audycji Smaki zdrowia dietetyk Małgorzata Różańska.
Bób jest pyszny zarówno sam, jak i składnik potrawEast News/Glow Images
Posłuchaj
-
Z Małgorzatą Różańska rozmawiała Anna Popek (Jedynka/Smaki zdrowia)
Czytaj także
Gość Jedynki podkreśla, że bób zawiera też związki, które pomogą nam uzupełnić braki energetyczne.
-Tego typu rośliny strączkowe zawierają sporo tłuszczów roślinnych i błonnika. Warto jednak pamiętać, aby nie pozbywać się skórki, gdyż to tam znajduje się najwięcej związków odżywczych - powiedziała Małgorzata Różańska z poradni FoodArea.
Jej daniem, bób może być też świetnym urozmaiceniem codziennych dań. - Bób bardzo dobrze nadaje się dodatek do potraw z makaronem czy krewetkami - powiedziała w rozmowie z Anną Popek.
Jakie jeszcze właściwości posiadają popularne ziarna? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!