Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Joanna Łopat 11.09.2013

"Meksyk to zupełnie inna planeta"

- Poznawanie Ameryki Łacińskiej zaczęłam od Meksyku i zakochałam się bez pamięci – mówi Sylwia Mróz, dziennikarka Polskiego Radia.
Sylwia Mróz, redaktorka portalu PolskieRadio.plSylwia Mróz, redaktorka portalu PolskieRadio.plM.Borawska/PR

- Od Meksykanów różni nas wszystko. Oni są bardzo radośni, gościnni, przyjaźni. Uśmiechają się do siebie. Tam znacznie częściej spotykają się spojrzenia – opowiada Sylwia Mróz.
Ale jest coś co nas z Meksykanami łączy…
- Są mistrzami w tym, co my byśmy nazwali "Polak potrafi”. Są świetni w improwizacji, dlatego Polak-improwizator powinien wybrać się do Meksyku - radzi dziennikarka.
Meksyk w pierwszym kontakcie uderza w zmysły. - Podróż tam to jak wyprawa na Marsa. To jest zupełnie inny świat, inna planeta. Pełen kolorów, pięknych postkolonialnych miast, ludzi spontanicznie tańczących w metrze - opisuje gość audycji "4 do 4".
Wyjeżdżając do tego ogromnego kraju warto podjąć decyzję, co chcemy zwiedzić. - Wszystkim, którzy planują podróż do Meksyku polecam stan Chiapas – radzi Sylwia Mróz.
Tam zobaczymy postkolonialne miasteczka, "magiczną wieś", przyduszanie kogutów i wiele "inności", których warto doświadczyć.

Odwiedź z nami najciekawsze miejsca na ściecie <<<

Jednym ze smaków Meksyku jest smak Michelady. Żeby go poczuć potrzebne są:

Składniki:
Sól – do posypania brzegów szklanki
¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 i ½ szklanki jasnego piwa
2 łyżeczki sosu tabasco
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka Maggi lub sosu sojowego
Szczypta czarnego pieprzu
Kostki lodu
Przygotowanie:
Brzegi szklanki moczymy w soku z limonki, po czym obtaczamy je w soli. Do szklanki wrzucamy lód i odstawiamy. W dzbanku mieszamy sok z limonki z sosami tabasco, sojowym i Worcerstershire. Wlewamy do przygotowanej szklanki, a na wierzchu posypujemy pieprzem.
jl