Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 10.12.2016

Ełk. Jezioro jako centrum i kluski jak szczury

Ełk na mapie Polski pojawił się w XV wieku, a dziś jest największym i najludniejszych miastem na Mazurach. Przyjeżdżają tu miłośnicy kąpieli, kolei oraz ziemniaczanych kluchów.
Posłuchaj
  • Ełk - co ciekawego czeka na turystów w stolicy Mazur? (Hotspot/Czwórka)
Czytaj także
Czytaj także
palma 280
Gliwice. Alternatywa dla wakacji w tropikach

Kartacz to danie popularne w północno-wschodniej Polsce. Robi się je z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej i nadziewa - zazwyczaj mięsem. W Ełku jest jednak miejsce, w którym serwuje się je z serem twarogowym albo podgrzybkami. - Dla większości z nas to zwykłe kluchy, tymczasem kiedyś obsługiwałam Włocha, który na widok kartaczy powiedział, że szczurów jeść nie będzie. Wszystko dlatego, że kartacze są szare i mają od tarcizny coś, co wygląda jak futerko - wyjaśnia Ewa Bielska ze "Starej piekarni" i zdradza tajniki przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu.

W Ełku podziwiać możemy m.in. ruiny zamku krzyżackiego, w którym kiedyś mieściło się więzienie. Turyści mogą też przejechać się kolejką wąskotorową albo wykąpać w jeziorze, które dla mieszkańców Ełku jest… centrum miasta.

***

Tytuł audycji: Hotspot

Prowadzi: Mateusz Kulik

Przygotował: Łukasz Pietrzyk

Data emisji: 10.12.2016

Godzina emisji: 16.15

kul/fbi