Gliwice. Alternatywa dla wakacji w tropikach
Kartacz to danie popularne w północno-wschodniej Polsce. Robi się je z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej i nadziewa - zazwyczaj mięsem. W Ełku jest jednak miejsce, w którym serwuje się je z serem twarogowym albo podgrzybkami. - Dla większości z nas to zwykłe kluchy, tymczasem kiedyś obsługiwałam Włocha, który na widok kartaczy powiedział, że szczurów jeść nie będzie. Wszystko dlatego, że kartacze są szare i mają od tarcizny coś, co wygląda jak futerko - wyjaśnia Ewa Bielska ze "Starej piekarni" i zdradza tajniki przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu.
W Ełku podziwiać możemy m.in. ruiny zamku krzyżackiego, w którym kiedyś mieściło się więzienie. Turyści mogą też przejechać się kolejką wąskotorową albo wykąpać w jeziorze, które dla mieszkańców Ełku jest… centrum miasta.