03:42 [ PR3]PR3 (mp3) 15 czerwiec 2020 07_15_01.mp3 Czy naprawdę nie można jeść ciasta świeżo po upieczeniu? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Dr Tomasz Rożek wskazał, że sam się zastanawiał nad tym, jak to jest, że powinno się jeść ciepłą zupę, a nie można jeść ciepłego chleba. – Do teraz nie znalazłem satysfakcjonującej dla mnie odpowiedzi – przyznał.
Zauważył, że jest wiele potraw, których głównym elementem jest ciasto a spożywamy je na ciepło. Spód pizzy to ciasto drożdżowe a jemy ją "prosto z pieca", nie czekamy aż ostygnie. Tak samo jest w przypadku klasycznych zapiekanek na bułce a także pierogów czy naleśników.
Zdjęcie ilustracyjne (Foto: JOKE_PHATRAPONG/shutterstock.com)
Ekspert powiedział, że znalazł w internecie informację, że chodzi o drożdże. Według tych, którzy przestrzegają przed jedzeniem gorących bułek, jak ciasto jest ciepłe, to wtedy drożdże jeszcze pracują i jak je połkniemy, to efekt może być dla nas niekorzystny.
– To jest kompletna nieprawda. Drożdże zabija temperatura w piekarniku. One działają i spulchniają ciasto, ale do pewnego momentu. Jak jest zbyt gorąco "padają". W cieście wyjętym z piekarnika już nie ma żywych drożdży – wytłumaczył.
– Gdy ciasto jest zrobione na proszku do pieczenia, ten proszek po wyciągnięciu ciasta z piekarnika też już nie działa - dodał dr Rożek.
***
Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 15.06.2020
Godzina emisji: 7.15
kk/kr