Czy wprowadzenie podatku od cukru może być skutecznym sposobem na zmianę naszych nawyków żywieniowych? - W Polsce cukier pod różną postacią dodawany jest do produktów spożywczych, których nie kwalifikujemy jako słodycze - mówiła Paulina Gąsiewska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia. - To składnik, który najbardziej nas uzależnia. Słodki to pierwszy smak, jaki poznajemy, bo cukier zawarty jest w mleku matki. Poza tym dostarczenie go do organizmu jest szybkim sposobem na zastrzyk energii, dlatego chętnie po niego sięgamy - tłumaczyła.
Dla producentów nasze uzależnienie od cukru to żyła złota, ale jest to trend, który się zmienia. Joanna Chilicka z Polskiej Izby Handlu wyjaśniała, że rynek dostosowuje się do potrzeb klientów. - Producenci modyfikują skład, ponieważ zmienia się społeczeństwo i sposób myślenia o jedzeniu. Coraz częściej sięgamy po produkty mniej przetworzone - mówiła.
Jak utrzymać zdrowy trend na rynku spożywczym? Czy "słodki podatek" ma sens? Kto na nim zyska, a kto straci? Jak zatrzymać falę otyłości? Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Paulina Gąsiewska (dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia), Joanna Chilicka (z Polskiej Izby Handlu), Bartosz Kęcel (organizator warsztatów przyrodniczo-survivalowych "Droga do lasu")
Materiał przygotowała: Anna Depczyńska
Data emisji: 19.09.2018
Godzina emisji: 15.08
ac/kd