Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 26.12.2018

Dlaczego marnujemy tak dużo żywności?

Tylko co piąty Polak zagospodaruje wszystkie produkty spożywcze, które kupił z okazji świąt. W większości gospodarstw domowych na śmietniku wyląduje co najmniej kilogram żywności. 

Jak poradzić sobie z tym, co nam zostało po zakupowym szaleństwie, z kim się podzielić, jak mądrze na przyszłość gospodarować pieniędzmi i znaleźć sposób na ograniczenie marnowania żywności? Na ten temat porozmawiamy z Dorotą Napiórkowską, specjalistką z Federacji Polskich Banków Żywności i Justyną Szczepanik z Koalicji Klimatycznej.

***

Na audycję z cyklu "Czat Czwórki" w czwartek (27.12) od godz. 15.05 zaprasza Piotr Firan.

ac/kd