Czwórka
Karina Duczyńska
01.08.2019
"Parszywa Dwunastka" i "Czysta Piętnastka". Najbardziej skażone owoce i warzywa
"Brudna dwunastka", albo "Parszywa dwunastka" oraz "Czysta piętnastka" to aktualizowane co rok listy warzyw i owoców uszeregowanych według stopnia zanieczyszczenia pestycydami.
Posłuchaj
-
Najbardziej zanieczyszczone i najzdrowsze warzywa i owoce (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Czytaj także
- Najczęściej na liście Parszywej Dwunastki znajdują się m.in. truskawki, szpinak i jarmuż. Wcześniej trzecie miejsce zajmowała nektarynka, która w tym roku spadła niżej – mówiła dietetyk Magdalena Czyrynda-Koleda. – Zaś na szczycie listy Czystej Piętnastki znajdują się kukurydza, awokado i ananas. W tym roku przoduje awokado.
Listy aktualizuje amerykańska organizacja Envitomental Working Group w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców. Wynika z nich, że aż 43 proc. wszystkich warzyw i owoców zawiera wykrywalne ilości pestycydów, czyli substancji stosowanych w rolnictwie, by usunąć szkodniki. Warto je znać, aby odżywiać się zdrowo i niedrogo - nie przepłacać za żywność ekologiczną, gdy nie ma takiej potrzeby. Co jeszcze znajduje się na obu listach i dlaczego niektóre owoce i warzywa "chłoną" i utrzymują ogromne ilości środków chemicznych, a w innych pestycydy nie pozostają i nie stanowią zagrożenia dla ludzi? O tym w nagraniu rozmowy w materiale reporterskim, który przygotowała Weronika Puszkar.
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Data emisji: 1.08.2019
Godzina emisji: 8.47
kd/kul