Bieganie. Od noworocznych postanowień do treningów
Okazuje się jednak, że pora roku nie ma znaczenia w kontekście tego, co jemy przed i po treningu. Posiłki należy komponować właściwie tak samo, czyli dbając o to, aby posiłek przedtreningowy był lekkostrawny, zjedzony 2-2,5 godziny przed wysiłkiem.
03:50 2021_01_21 17_18_10_PR3_Biegam_bo_lubie.mp3 Jadłospis biegacza (Biegam bo lubię/Trójka)
– Ważne, żeby zawierał węglowodany proste: biały ryż, owoce, pieczywo, które dodadzą nam sił przed treningiem – tłumaczy dietetyk sportowy Roksana Środa. – Taki posiłek nie może jednak zbytnio obciążać naszego układu pokarmowego – dodaje.
Fakt, że zimą nasz organizm czyni większy wydatek energetyczny, bierzemy pod uwagę przy posiłku potreningowym. – Natomiast jeżeli treningi zimowe są dłuższe, warto pamiętać o przekąskach w ich trakcie. Tu też polecam węglowodany proste: np. batoniki orzechowo-owocowe albo owoce suszone – wskazuje.
W posiłku potreningowym także powinny się znaleźć przede wszystkim białka i węglowodany: ryba, mięso, nabiał, tofu (dla wegan i wegetarian) do tego ryż, kasza lub ziemniaki oraz owoce jako dodatek czy deser.
***
Tytuł audycji: Biegam, bo lubię
Prowadzi: Krzysztof Łoniewski
Data emisji: 21.01.2021
Godzina emisji: 17.18
pr