Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
27.12.2010
Odrobina lata na świąteczny deser
Wiele radości gościom, którzy nas odwiedzą w dni świąteczne sprawi pyszne słodkie zakończenie obiadu - owoce nadziewane serkiem mascarpone.
Owoce z serkiem mascarponeźr. KAMIS
Niezbędne składniki:
- 2 granaty
- 2 pomarańcze
- 2 brzoskwinie
- 300 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 4 jaja
- 1 op. biszkoptów podłużnych
- Przyprawa do sernika i mas serowych KAMIS
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia
Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać przyprawę do sernika i mas serowych, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Owoce pokroić na połówki, wydrążyć. W tak otrzymane „foremki” ułożyć po 1 biszkopcie, następnie uzupełnić masą serową, udekorować owocami i biszkoptem. Odstawić na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce.
(gs)