Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
26.12.2010
Pasztet cielęcy z grzybami
Pasztet jest nieodłącznym towarzyszem świąt. Wspaniale smakuje prosto z pieca jak i na zimno, do poświątecznej kanapki.
Pasztet cielęcy z grzybami i nutką żurawinyźr. KAMIS
Niezbędne składniki:
- 1 kg cielęciny
- 100 g wątróbki
- 100g surowego boczku
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g grzybów mrożonych
- 4 jajka
- 1 cebula
- 1 kajzerka
Przyprawy KAMIS:
- 3-5 liści laurowych
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- Przyprawa Pasztet szlachecki z pieca
- Sól morska
- Pieprz czarny
Czas przygotowania: 180 min.
Cielęcinę pokroić na kawałki, podsmażyć dodać surowy boczek, cebulę, wątróbkę, ziele angielskie, liście laurowe, i dusić ok. 70 minut, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokruszoną bułkę, przyprawę pasztet szlachecki, po dokładnym ich wymieszaniu zestawić patelnię do wystudzenia. Zimne mięso z dodatkami zmielić trzykrotnie przez maszynkę, dodać jajka, podsmażone grzyby. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć ją do formy wyłożonej wędzonym boczkiem. Piec 60 minut w temp. 175˚C.
Smacznego!