Polskie Radio
Gabriela Skonieczna
10.12.2010
Domowa szynka na zimno
Pieczoną szynkę nie zawsze trzeba podawać na zimno. Jest to mięso także doskonałe do delektowanie się nim na zimno np. z ćwikłą, której na święta nie może zabraknąć.
źr. KAMIS
Niezbędne składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 200 ml ćwikły
- 2-3 łyżki chrzanu
- 3 jajka
- olej
Przyprawy KAMIS:
- Przyprawy do szynki Szynka domowa z jałowcem
- Sól morska
- Pieprz czarny
Ilość: dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 120 minut + czas marynowania
Mięso natrzeć przyprawą do szynki, posmarować olejem i odstawić na 24 godz. Po upływie doby szynkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160 ˚C około 90 minut, następnie schłodzić.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić ćwikłę, dodać chrzan zmiksować blenderem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną, wystudzoną szynkę kroić na cienkie plastry, zwijać w „rożki” i napełniać je ćwikłą, używając worka do szprycowania.
Smacznego!
(gs)